HTML

Forgalomkorlátozás

Friss topikok

Az új köznevelési törvényről és alkalmazott keretszámokról

2012.01.24. 23:15 forgalomkorlatozas

A lenti bejegyzést 2012 Január 24.-én írtam. 2012. december 19.-én élesítem...

"Az oktatást már nagyon régóta és nagyon sokszor akarták megreformálni. Fő kérdés volt mindenkor az oktatás költségeinek térítése. Bokros minisztersége alatt minimális hozzájárulást kellett fizetni (2000 Ft), amit a következő Orbán kormány egyik első ténykedéseként eltörölt.

Voltak elképzelések még tandíj bevezetésére, de ezek nem valósultak meg.

A Fidesz sokszor és sok helyen nyilvánította ki ellenvetését a tandíjjal kapcsolatban.

Az új törvény sarokpontjai:

- röghöz kötés

- kevesebb államilag támogatott képzési hely marad a rendszerben

A röghöz kötésről:

Vannak érvek pro és kontra. Alapvetően nem ördögtől való az, hogy ha az állam fizeti az oktatást, akkor szeretné látni a megtérülését az ország felvirágoztatására. Az is jó dolog, hogy nem kell a tanulmányok után egyből ledolgozni a tanulmányok x idejét, hanem az elkövetkező 20 évben.

Hogy az emberünk kiment közben Angliába? Ha visszajön, semmi gond. Ha nem jön vissza, akkor valószínűleg talált magának jól kereső állást és ki tudja fizetni.

Azonban ez több kérdést felvet, mint megválaszol:

- Ki fogja fizetni azokat a kamatokat, amik akkor keletkeztek volna, ha a diáknak diákhitelből kellett volna fizetnie a tanulmányait? Mert ha az állam tudta volna, hogy kimegy külföldre, akkor biztosan nem fizeti, tehát megváltoznak a kezdeti feltételek.

- Mi van akkor, ha Magyarországon marad a diák, de nem a szakmájában helyezkedik el? Ebben az esetben is kidobott pénz volt az oktatás.

- Kicsit kitágítva a kérdést, mi van azokkal a fiatalokkal, akik a középiskolai tanulmányaik során szereznek szakképesítést és nem a szakmájukban helyezkednek el?

Ez utóbbi két kérdésre már csak azért sem egyértelmű a válasz, mert minden képzéssel az egyén látóterét bővítik, elképzelhető, hogy egy asztalos képzés után az autószerelés szakmában elhelyezkedő fiatal nem helyezkedett volna el az autószerelés szakmában, ha nem kapja meg a szükséges átfogó ismereteket az asztalosképzés során. (ezt nyugodtan extrapolálhatjuk bármely más oktatási és élethelyzetre)


Az államilag támogatott képzési helyekről:

250 közgazdász képzését fizeti az állam. Ez lehet, hogy probléma, de nézzünk a lelkünkbe: segített Magyarországon az a rengeteg közgazdász, akit kiontottak az egyetemek? Belejutott a közgondolkodásba az általános közgazdasági ismeretek? El tudják például most pártfogulatlanul magyarázni, hogy mi történik Magyarországon, hogyan jutottunk ide és mi lenne a kivezető út?

Én úgy gondolom, hogy ez a szakma most Canossát járni lesz kénytelen a mulasztásaiért, kivívni azt a megbecsülést, amit amúgy joggal megérdemel, hogy aztán megmutatva hétköznapi hasznosságát újra az előtérbe kerüljön.

100 jogász képzését fizeti az állam. És a jogászokkal hova jutottunk? Megintcsak nézzünk a lelkünkbe és kérdezzük meg magunktól: A törvényhozásban rengeteg jogász dolgozik. Vajon mindegyik tisztában van a jogi és társadalmi felelősségéről, amikor megszavaz egy törvényt? Egyáltalán olvasta, hogy mit szavaz meg? Ezek a törvények formailag és tartalmilag is rendben vannak? (Ha igen, akkor miért kell őket a megszavazásuk előtt, közben és után módosítókkal bombázni?) A köznevelési törvénytervezet 104 oldal például. Az alkotmánybíróság maradéktalanul betölti a szerepét? Minden törvényt a mérlegre tett amit tehetett és jogi és társadalmi felelősségének tudatában mindenkor a legjobb döntést hozta? A bíróságok megfelelően működnek? Egy-egy ügy kimenetelére nem kell várni 2-3-5-(10) évet?

Ez a szakma szerintem a saját becsületét játszotta el, nem hiszem, hogy 100 embernél többet kellene képezni belőlük évente. Még ennyi is sok."

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás politika

A bejegyzés trackback címe:

https://forgalomkorlatozas.blog.hu/api/trackback/id/tr653745421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása